TRAFO TESİSİ KURULUMU VE BAKIMI KOCAELİ
Trafo tesislerinin kurulumu yapılırken seçilen trafo tipi istenilen güce göre farklılık gösterebilir. Direk tipi trafolar, beton köşk tipi trafolar, bina tipi trafolar, yeraltı köşk tipi trafolar olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan en çok kullanılan tipteki trafolardan direk tipi trafolar 400 kVA’ a kadar kullanılır. 400 KVA üzerindeki endüstriyel tesislerde ise genellikle bina tipi trafolar kullanılır. Tabii ki yine de bunların hangisinin kullanılacağına tesisin ihtiyacı olan güce göre gerekli hesaplamalar yapılarak karar verilir.
Elektrik mühendisleri tarafından yapılan hesaplamalar sonrasında enerji müsaadesi alınır ve projesi çizilerek yetkili kurundan onay alınır. Daha sonra kurulum aşamasına geçilir. Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu tarafından trafo kurulumu yetkili teknik personele yaptırılır. O.G.tipi trafo ile birlikte kompanzasyon ve alçak gerilim çıkış panosuna kadar olan tüm bu hat bütün bir parça olarak kabul edilebilir. Yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilen kurulum sonrasında yetkili kuruluş tarafından gerekli kontroller yapılarak enerji verilir.
Elektrik iletiminde ve dağıtımında en büyük pay şüphesiz trafolar aracılığı ile yapılır. Ancak yüksek gerilimde periyodik bakım can ve mal sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Her ne kadar gerekli güvenlik önlemleri alınmış olsa da zamanında bakımları yapılmayan trafolarda zaman zaman can kayıpları ve büyük maddi hasarlar oluşmaktadır. Bu nedenle yılda birden az olmamak kaydı ile Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu tarafından; Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik Tesisleri Topraklama Yönetmeliği’ne uygun olarak periyodik Bakım ve kontroller yapılarak işletme sahibine raporlanır.
Trafo bakımına başlamadan enerji elektrik şebekesinden kesilmelive tersten enerji gelme ihtimaline karşın alçak gerilim besleme şalterleri kapatılmalıdır.
Trafo Bakımlarındaki Genel Kontroller:
*Trafo odalarının genel güvenlik kontrolleri (iş güvenliğine uygun olarak)
*Yıldız noktası topraklaması ve ölçümü,
*Alçak gerilim topraklama kontrolü,
*Trafo yağ seviyesi, yağ kaçakları, viskozite (yağ kalitesi) kontrolü,
*Kablo başlıklarının termal kamera ile kontrolü,
*Buşinglerin ve trafo yüzeyinin kontrolü (conta ve yağ kaçakları ile cıvataların kontrolü)
*Trafo kablo başlıklarını temizliği ve genel kontrolü,
*Trafo adasının soğutma veya havalandırma kontrolleri
*Trafo ölçümleri ve testleri ( trafo çevirmeoran testi, topraklama uygunluk testi, sargıların DC direnç testi, Kesici testi, Kablo testleri vs)
*İşletme Sorumlusunun önerileri doğrultusunda varsa gerekli görülen özel şartlar.